30 de septiembre de 2012

Un de cada 5 escolars valencians que pateix assetjament per homofòbia ha intentat suïcidar-se


Lambda presenta les dades en clau valenciana de l'informe de FELGTB i COGAM "Assetjament escolar homofòbic i risc de suïcidi en adolescents i joves lesbianes, gais i bisexuals"

Lambda-Col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals ha presentat este matí l’informe “Assetjament escolar homofòbic i risc de suïcidi en adolescents i joves lesbianes, gais i bisexuals”, amb una extracció específica de dades referides al País Valencià. Fruit d’eixa investigació es pot concloure que el 18’8% dels joves valencians que han patit assetjament homofòbic ha intentat llevar-se la vida. Això és 1 de cada 5 joves i adolescents. El coordinador general de Lambda, José de Lamo, destaca que “els sentiments d’humiliació, incomprensió, aïllament i indefensió creen un estat de desesperança que, lamentablement, porten al 45’6% dels escolars que pateixen assetjament homofòbic a pensar amb llevar-se la vida; una idea que un de cada 5 d’estos joves arriba a posar en pràctica”.  

La implicació de les famílies i del personal dels centres educatius és clau per a evitar aquestes situacions d’assetjament. El 55% dels joves valencians que afirmen haver patit bullying per homofòbia constaten haver-lo sofrit entre els 12 i els 15 anys, i l’edat d’inici d’aquest assetjament comença al País Valencià entre els 9 i els 15 anys, en un 77% de les ocasions. Aquestes dades s’extrauen de l’informe elaborat per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals –FELGTB- conjuntament amb Cogam. Les dades que presenta Lambda es basen en els 90 testimonis valencians arreplegats en eixe informe, que provenen d’un total 18 localitats, des de pobles menuts fins a ciutats com València o Alacant.  


Just el 50% dels joves valencians que han patit assetjament per ser gais, lesbianes o bisexuals, o perquè als seus assetjadors els sembla que ho són, afirmen que aquest maltractament es produïa o es produeix freqüentment o a diari. Un bullying homofòbic que es va veure prolongat en un 70% dels casos durant més d’un any. En un 41’1% de les ocasions, la víctima no va rebre mai cap ajuda. Només en un 21’1% dels casos d’aquests joves valencians, va haver-hi una intervenció per part d’algun membre del professorat. Dit d’una altra manera, en quatre de cada cinc casos, el professorat no es va assabentar dels fets o va decidir no intervindre-hi. Aquestes dades, per a Jose de Lamo, indiquen com d’important és “una formació del professorat pel que fa a la diversitat sexual i com afrontar-la als centres educatius. Una tasca que intentem fer des de Lambda, amb el nostre voluntariat, però que no arriba a tants llocs com deuria. Per a això caldria una implicació real i efectiva de l’administració educativa, més interessada en retallades, en aquests moments, que en potenciar la convivència al sí dels centres escolars, ja siguen públics o privats”.  

Un 71’1% dels joves valencians que ha patit assetjament homofòbic no ho ha contat a son pare, a sa mare, o al seu tutor legal. I no ho han fet en un 48’5% dels casos perquè se n’avergonyeixen i tenen por al rebuig. Una condició que els fa doblement víctimes. 

0 comentarios :

Publicar un comentario

No serán admitidos comentarios ofensivos. Puedes opinar con libertad, pero sin faltar al respeto.